Veiligheidsglas voor alles

Wat is veiligheidsglas? 

Veilgheidsglas is gewoon floatglas dat bij verdere bewerking een speciale behandeling krijgt om het tot veiligheidsglas te maken. De meest voorkomende veiligheidsbeglazingen zijn gehard en gelaagd glas.
Gehard glas : gewoon glas wordt opgewarmd tot meer dan 600° Celsius om het daarna heel snel af te koelen. Hierdoor krimpt het glas en wordt het veel sterker dan gewoon glas. Wanneer gehard glas breekt, vormen zich geen scherven maar honderden kleine afgestompte glasbolletjes.
Gelaagd glas : 2 of meerdere gewone glasbladen worden verbonden met 1 of meerdere PVB lagen. PVB staat hier voor Polyvinylbutyral en is in deze toepassing een doorschijnende klevende folie. Hierdoor ontstaat er een samengesteld glasblad met specifieke eigenschappen. Wanneer een gelaagde beglazing breekt, worden de gebroken delen samengehouden door de PVB folies en neemt het risico op letsels door glasscherven af.
Naast deze toepassingen hebben we ook nog draadglas, hierbij wordt het glas voorzien van metalen draden als wapening. Bij breuk zal de wapening de glasscherven samenhouden waardoor het ook tot deze categorie hoort.


Toepassing

Gehard glas wordt meestal gebruikt voor binnentoepassingen. Glazen binnendeuren, douchedeuren, loopglas en glazen kastdeurtjes zijn de meest voorkomende toepassingen. Het glas kan naast de thermische harding nog bewerkingen ondergaan met het oog op uitvoering. Denken we hierbij aan mat of gekleurd glas, speciale tekeningen of figuren. Gelaagd glas vindt zijn toepassing vooral in bouw en automotive. De vooruit van een wagen bestaat uit een gelaagde beglazing, meer en meer gaat men zelf over tot zijruiten in gelaagde in plaats van geharde beglazing. Sinds de invoering van de glasnorm enkele jaren geleden is er in de bouw ook een toenemend gebruik van gelaagd glas. Elk glaselement dat lager of gelijk aan 90 cm van vloerniveau komt dient dient gelaagd te zijn. Afhankelijk van de situatie kan dit zelf dubbelzijdig gelaagde beglazing zijn. 


Speciale toepassingen

Veiligheidsglas heeft een zeer uitgebreid toepassingsgebied. Naast de hierboven vermelde toepassingen zijn er nog zeer specifieke toepassingen. Door het aanbrengen van meerdere folies en meerdere glaslagen kan men verschillende samenstellingen bekomen voor verschillende toepassingen. Om inbraakvertragende beglazing te hebben volstaat het om het aantal PVB folies aan te passen naar gelang de gevraagde inbraakweerstand. Deze weerstand wordt bepaald door uitgevoerde proeven met kogelvaltest of hamer en bijl, na deze test krijgt het glas een veiligheidscode. Om kogelwerende beglazing te hebben moet er gebruik gemaakt worden van minstens drie glasbladen en de daarbij horende folies. De totale samenstelling van het kogelwerend glas wordt bepaald door het kaliber van de afgevuurde kogel waaraan het moet weerstaan.

Benieuwd geworden naar een speciaalzaak in veiligheidsglas? Kijk dan eens op de site van De Glasspecialist.


Delen