Glaswerken: glas plaatsen

Glas van alle soorten

Glas plaatsen is een precies klusje waarvoor vaak glasspecialisten worden ingehuurd. Het is dus van belang precies de goede maten door te geven en tevens in welke dikte je het glas wilt laten plaatsen: enkel-dubbel of driedubbel (dat is tegenwoordig ook verkrijgbaar) glas. Veiligheidsglas voor kasten met waardevolle spullen of voor over het algemeen een duur huis is ook een optie, maar kost iets meer.


Driedubbel isolatieglas

Driedubbel isolatieglas wordt de komende jaren ingebracht bij de nieuwste appartementen om te voldoen aan de meest strenge klimaateisen. Het houdt het huis goed warm en laat vrijwel geen enkele tocht binnen. Driedubbel isolatieglas verhoogt de waarde van het huis, maar heeft zelf ook een prijskaartje: 78,23 euro (HR+++) incl. BTW. Dat is 78,23 euro per vierkante meter. Hier kunt u ventilatieroosters bij bestellen.  Driedubbelglas is dikker en is gemiddeld 37 mm dik. Dubbelglas is 21 mm dik. Hierdoor is driedubbelglas veel zwaarder: 33 kilo per vierkante meter (!) tegen 23 kilo per vierkante meter voor dubbelglas. Het is dus van belang een zeer stevige constructie voor dit soort glas te hebben. Ook geluid wordt beter geïsoleerd, maar een nadeel is dat zonlicht minder warm het huis binnenkomt. Dat leidt ertoe dat het kouder wordt in de zomer dan wanneer het huis dubbel of enkelglas heeft. Dat kan uiteindelijk nadelig zijn voor de stookkosten en dus de algehele klimaatwaarde. 


Glas plaatsen

Glas plaatsen gebeurt doorgaans binnen een korte tijd. Niet eens een uurtje en een groot glas voor in de huiskamer kan geplaatst worden, vaak nog minder zelfs. Zorg ervoor dat de plaatsers goed kunnen werken, dat houdt in dat alles schoon en leeg moet zijn, tot 1 meter van afstand van de plek waar het glas geplaatst moet worden. Zo voorkom je ongelukken en rumoer. 


Zelf doen

U kunt het zelf doen, hiervoor heeft u nodig: het soort glas, stanleymes, hamer en lattenmes, PH band en nijptang, sop (water), 2 plamuurmessen en 2 glaszuigers! U heeft te maken met een dagmaat, een strakke maat en gaat dan het glas snijden. Het afsnijden van het oude kit en het losmaken van de glaslatten met de hamer en een lattenmes. U haalt het glas uit zijn sponning met 2 glaszuigers. Voor de overige stappen, en dat zijn er nogal wat, kunt u kijken op: www.dubbelglaskennis.nl/dubbel-glas-zelf-plaatsen


Tip

Bij het zelf plaatsen moet u rekening houden met bepaalde normeringen en voorwaarden. Het is belangrijk deze te volgen wanneer u in aanmerking wil komen voor een garantie op uw glas. Succes!

Toch liever het aan een professional willen overlaten? Kijk dan eens op de site van AS Glashandel.


Delen